Går du i tankarna att skaffa ett kreditkort?

Ett kreditkort kan vara bra att ha i många lägen, som en trygghet ifall pengarna tryter i slutet på månaden eller som en back-up på resan om man inte vill använda sitt bankkort. Det finns en rad fördelar med att ha ett kreditkort, men vad är ett kreditkort och hur fungerar det egentligen?

Ett kreditkort är egentligen ett lån kan man säga. Man väljer en köpgräns som passar för ens behov, allt från 5000 kr till 100000 kr. Det finns till och med kreditkort utan högsta köpgräns! Givetvis så kan man inte ge ett kreditkort till vem som helst dock. Man måste ha fyllt 18 år, ha en ordnad ekonomi med fast inkomst och man får inte ha några registrerade betalningsanmärkningar.

Om man fyller alla dessa krav är man välkommen att söka.
När man skickat in sin ansökan och fått den beviljad, så kommer kortet hem. När du handlar med korten dras köpesumman av din förbestämda köpgräns, eller pengarna du ”lånar” och inköpen samlas på en faktura. Fakturan kommer hem varje månad, och du betalar då antingen hela summan du har utnyttjat, eller minimisumman samt ränta. Ränta tillkommer endast om du inte betalar hela summan, och räntesatsen brukar ligga på mellan 10 och 17 %. Räntesatserna varierar mellan kortutgivarna så det är en god idé att bekanta sig med villkoren innan man ansöker om sitt kort.

Ett kreditkort ger en viss säkerhet om pengarna inte räcker till. Man måste dock ha koll på att inte spendera för mycket och se till så att lönen räcker till både räkningar och kreditkortsutgifter! Tänk även på att korten har en årsavgift som debiteras. Dessa kan variera stort mellan 50 kr och 1000 kr om året!